NYHET: Mindfulnessprogram 6 veckor

10 januar 2019 | Av Yogobe

Lite mycket i huvudet? Svårt att varva ner och bara vara? Många känner precis så. Därför är vi glada att nu kunna erbjuda ett helt nytt program där du får lära dig mindfulnessmeditation från grunden – tillsammans med Elenonora Ramsby Herrera från Team Yogobe. Följ med in i en lugnare vardag!


En välbehövlig pausknapp

Med mindfulnessprogrammet på sex veckor vill vi erbjuda en effektiv väg till ett ökat mentalt välbefinnande och fokus, både privat och i yrkeslivet. En välbehövliga pausknapp för att komma ner i varv och hantera bruset som lätt kan ta överhand. Här är mindfulness ett lättillgängligt verktyg som alla kan utöva, var som helst.

Vad är mindfulnessmeditation?
“Mindfulness is awareness that arises through paying attention, on purpose, in the present moment, non-judgementally." – Jon Kabat-Zinn

Mindfulness har sitt ursprung i österländska traditioner som sedan moderniserats här i väst. Det handlar om att vara uppmärksam på ett särskilt fokus, men det är också ett förhållningssätt att ta med sig i vardagen.

Mindfulnessmeditation kan beskrivas som en praktik för mental disciplin, som också handlar om förmågan att reglera uppmärksamhet och känslor. Tekniken, som kan utövas sittande eller liggande, går ut på att koncentrera uppmärksamheten på en särskild fokuspunkt som till exempel andningen. Detta fokus kan ses som ett ankare som du kan använda i vardagen för att hålla dig lugnare när det stormar som mest.

Foto: Magnus Keijser

Varför ska du utöva mindfulnessmeditation?
Mycket av forskningen på mindfulnessmeditation visar att regelbundet utövande kan bidra till att hjälpa kropp och sinne att lättare slappna av och bli lugnare. Mindfulness kan även hjälpa dig att:

  • Kunna hantera tankeflödet
  • Hitta ett ökat fokus och ta mer medvetna beslut
  • Uppleva och acceptera dina känslor som ibland kan löpa amok
  • Bli mer accepterande mot dig själv och andra

Vem passar programmet för?
Det fiffiga med mindfulness är att alla kan utöva det. Oavsett om du känner dig stressad eller om du vill ha ett verktyg som hjälper dig förebygga stress passar det här programmet. Van yogi eller aldrig utövat yoga – det spelar heller ingen roll.

Vi hoppas att det här programmet ska vara ett insteg till mindfulness i vardagen, men även till en regelbunden meditationspraktik för dig. Och därmed ett steg mot mer självkärlek och acceptans till dig själv och andra. Eleonora kommer vägleda dig på engelska genom dessa sex veckor.

Läs mer om programmet Explore Mindfulness och se introduktionsvideon gratis här!

Eleonoras ord om mindfulness och meditation

Vad mindfulnessmeditation är för mig
Det är ett slags ständigt uppvaknande av mig själv i relation till mig själv och i relation till min omgivning. Ett uppvaknande som leder till ökad självkännedom där jag ständigt är nyfiken på att lära mig mer om mig själv och om hur jag kan leva mitt liv på ett mera medvetet sätt i nära kontakt med min omvärld. Det ger mig mod och inspiration till att leva mitt liv till fullo och det motiverar mig till att omfamna varje moment i form av en berikande livserfarenhet och lärdom.

Mina bästa tips för att få till en regelbunden meditationspraktik
För att citera Lao Tzu "The journey of a thousand miles begins with a single step". Börja lite i taget. Fem minuter om dagen räcker bra, gärna samma tid på dygnet. Hitta en bekväm och tyst plats där du sitta i stillhet en stund. Jag personligen föredrar att göra min meditation practice strax efter någon form av fysisk aktivitet då fysisk träning förstärker förmågan att känna in kroppen och andningen samt underlättar koncentrationen.

Vem kan utöva mindfulnessmeditation?
Meditation är en relativt trygg och simpel metod som de flesta kan utforska på egen hand. Dock kommer det inte utan utmaningar. Det finns många olika typer av meditation som du kan utforska för att avgöra vad som fungerar bäst för dig. Det viktiga är att du praktiserar det i en trygg miljö under guidning av en kompetent och pålitlig lärare.

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]