15 sätt att ge dig självkärlek

19 desember 2023 | Av Yogobe

Kärlek är ett verb, sägs det ibland. Så hur gör man? Här går vi igenom olika teman som du kan använda dig av för att inventera relationen till dig själv. Runda av året och inled det nya med kärlek och en bättre relation till dig själv. Läs mer och få tips på övningar här!


Kärlek till dig själv ger inre lugn och acceptans

Självkärlek går att träna på, precis som allt annat i livet. Vad kärlek är, är individuellt, komplext och det finns ingen enhetlig definition, men brukar beskrivas som välvilja, ömhet och samhörighet, en villkorslös önskan om att göra gott för andra (eller sig själv). Känslorna kommer och går, men handlingar kan du alltid kan göra, oavsett om du för tillfället njuter av att vara du, eller brottas mot obehag och fastnar i dömande mot dig själv.

Med träning kan känslan av inre lugn, tillfredsställelse och glädje öka generellt i livet – och framför allt en acceptans till dig själv när det är tungt. Här kommer några förslag på hur du kan odla självkärlek. Vad blir du nyfiken på att fördjupa dig i?

Övningar för att odla självkärlek och självmedkänsla

  • Andetaget: Några djupa andetag kan förändra din sinnesro. Det aktiverar ditt parasympatiska nervsystem, som står för lugn och ro.
  • Meditation & mindfulness: En kontemplativ praktik så som meditation och mindfulness kan också vara till god hjälp för inre ro, balans och för att checka in med dig själv om livet rusar på. Meditation ger en mängd goda fördelar för så väl fysiskt som psykiskt välmående!
  • Tacksamhet: Starta eller sluta varje dag med att räkna upp eller skriva ner minst tre aspekter av ditt liv som skänker dig trygghet, mening, glädje och tacksamhet. Forskning visar på att en tacksamhetspraktik ökar ditt generella välmående och hur tillfreds du är med ditt liv.
  • Kärleksfull inställning och självmedkänsla: Träna dig på att känna kärleksfull vänlighet gentemot dig själv och till allt runt dig. Ju mer du sänder ut, desto mer ger du också dig själv.
  • Släpp krav och våga vila: Ge dig själv tid att inte prestera. Släpp självförbättringshetsen och tillåt dig att vara precis där du är just nu. Våga prioritera tid för vila och återhämtning.
  • Möt alla känslor: Ibland är svåra känslor gastkramande och svåra att härbärgera. Det är naturligt att vilja få bort dem och undvika dem. Men genom att uppleva känslan vänligt, tryggt och accepterande så brukar den sällan jaga oss lika länge.
  • Journaling: Ett sätt att lära känna dig själv lite bättre kan vara att kombinera meditation med att reflektera över olika frågor i livet och skriva av sig. Först när du vet vad du önskar, längtar efter och behöver blir det lättare att ge dig själv kärleksfulla vägar dit.
  • Lekfullhet/glädje och frihet: Många av oss kan se inre arbete som något tungt, men det kan lika mycket handla om att tillåta sig att släppa loss i en "fuldans" hemma på vardagsrumsgolvet, gå loss i en knasig humor eller göra något du verkligen tycker om.
  • Mental träning: Ibland fastnar man i sina tankar, begränsar sin egen potential och har svårt att ta sig vidare. Då kan mental träning vara en hjälp på traven.
  • Förlåtelse: Vi har alla gjort saker i livet som vi inte är stolta över. Försök att se orsaken som låg bakom handlingen. Förlåtelse innebär inte förnekelse och att fortsätta göra andra illa, utan att ta ansvar för det du kan här och nu. Om vi inte blir vän med det vi ser som "skuggsidor", är det lätt att skulden och rädslorna jagar oss. Förlåtelse till dig själv och andra kan hjälpa dig att känna dig friare, lättare och kunna fokusera på det du önskar i livet.
  • Behov och gränser: Att lära sig sina egna gränser och behov kan vara svårt. Man kanske inte ens vet vad man behöver eller var ens gränser går, inte vet hur man kan kommunicera behov och gränser eller kräver att andra ska uppfylla behov och reglera känslor som man själv behöver lära sig att möta och ta hand om. Terapi kan hjälpa när det behövs, och du kan öva dig exempelvis genom ovan nämnda journaling.
  • Acceptans: När vi kan omfamna hela oss, det vill säga när vi kan acceptera att vi har alla sidor, är det också lättare att välja mer medvetet och att förlåta sig själv när det inte blir som man önskar. Det betyder inte att godta dåligt beteende men att se verkligheten för vad den är, nu har detta hänt och det är det jag får förhålla mig till, hur går jag vidare nu? När vi accepterar vår natur blir det också lättare att älska den.
  • Samhörighet: Vi människor mår generellt bra av att ha sammanhang där vi känner oss trygga, sedda och önskade. Ömsesidiga nära relationer där vi både får ge och betyda något för andra, och ta emot omsorg. Även mer ytliga relationer är viktiga för hälsan, menar psykologiforskningen. Närhet till människor eller djur frisätter dessutom oxytocin som får oss lugna och välmående.
  • Meningsfullhet och att få bidra: Vi har alla ett behov av känna mening och syfte, att få bidra. Ibland undervärderar vi våra egna förmågor och ser kanske inte ens vad vi ger, så våga lyft fram dina fina egenskaper. Vill du få in mer mening i livet, skriv en lista på vad som skulle bringa dig mening och vad du vill och kan och har tid/kapacitet att bidra med, i stort som smått. Det kan vara att ge ekonomiskt, tidsmässigt, praktiskt eller emotionellt (lyssna på någon i nöd exempelvis).

Skriv gärna upp fler förslag till dig själv och boka in en tid om dagen eller veckan att skapa rutin för självkärlek. Vad vill du få in dagligen, vecko- eller månadsvis? Vad är självkärlek för just dig?

Övningar online – odla självkärlek och självmedkänsla

video.flavor.audio
5 min

Meditere with

Stanna upp och känn in – guidas till att känna in vad du är tacksam för idag, i livet, i stort!

Foredrag
10 min

Grow with

Skulle du säga de saker du säger till dig själv till en annan människa?

Klass
5 min

Grow with

Öva dig på att rensa tankarna genom att skriva och tömma ut.

video.flavor.audio
10 min

Meditere with

En meditation för tillfällen när du har det tufft och upplever svåra känslor, med Mona Drar, leg. psykolog.

För att se en hel video behöver du vara inloggad som betalande medlem hos Yogobe. Ny till tjänsten? Prova gratis i 14 dagar, utan bindningstid – kom igång direkt!

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]