Vilken yogamatta ska jag välja?

23 August 2019 | By Yogobe

Ja, hur hittar man rätt yogamatta? Det är inte det lättaste i det stora utbudet som finns där ute. För att hitta den bästa mattan för just dig är det viktigt att du utgår från vad du behöver, dina prioriteringar, din livsstil och budget. Här guidar vi dig rätt i mattdjungeln!



Vad behöver du för yogamatta?

Innan du ska köpa en yogamatta, fundera på vad du behöver:

  • Hur ofta kommer du att använda den?
  • Svettas du mycket?
  • Vill du ha en miljövänlig matta eller spelar det ingen roll?
  • Vilken budget har du?
  • Vill du kunna bära med dig mattan på klasser och resor eller bara använda den hemma?

Tips för att hitta rätt yogamatta för dig

  • Prova olika mattor. Det bästa är att prova flera olika yogamattor innan du köper en. Den ska kännas bekväm och ge dig ett bra grepp, så att du inte glider. Kika igenom punkterna nedan för en kort guide till hur olika yogamattor skiljer sig åt.
  • Pris. Bestäm dig för hur mycket du vill och kan lägga på en yogamatta. Priserna varierar från ett par hundralappar upp till tusenlappen. Även i yogans värld är det så att du får det som du betalar för, både när det gäller hållbarhet, miljötänk och kvalitet. Det finns även mattor som har livstidsgaranti. De billigaste mattorna ger inte lika bra grepp vilket ofta gör att många glider när de svettas. Sedan betalar du också för mönster och märken, även när det kommer till yogamattor.
  • Tjocklek. Tjockleken på din yogamatta kan avgöra hur bekväm den känns. Är mattan för tunn kan du få ont när du till exempel sätter ner knäna. Fördelen är att de väger mindre, vilket gör dem lättare att ta med sig. En tjockare matta kan vara skön i vissa positioner men är den för tjock blir det svårare att hålla balansen i andra. Testa gärna så du vet hur de olika tjocklekarna på mattorna känns. Många skaffar en tjockare matta för hemmabruk samt en tunnare/resematta för att ta med sig. 

    Vilken yogastil du utövar påverkar också vilken matta som passar. Till exempel kan det vara skönt med en tjockare matta om du gör mycket yin- och kundaliniyoga.
  • Material & miljövänlighet
    De flesta vanliga yogamattor är tillverkade av en plast som kallas PVC, men det finns många olika varianter av dem. Så här säger Bengt Ljungquist, som har stor erfarenhet av att ta fram yogamattor:

    – Giftfria mattor av PVC är mer miljövänliga i vissa avseenden då de kan återvinnas. Vissa gummimattor innehåller giftiga färgämnen och vulkaniseringsämnen. Det viktiga är att försäkra sig om att PVC-mattan inte innehåller ftalater. Vissa billigare PVC-mattor innehåller ofta detta som mjukgöringsmedel, då det är billigare att tillverka. Lite dyrare mattor har testats i laboratorier för att garantera att de är fria från gifter. De kostar mer, men det är det värt för miljöns och yogautövarens skull.
  • Struktur
    Strukturen på yogamattor varierar från helt släta till lite grövre varianter. Förutom att det påverkar hur mycket du glider handlar det också om vad du gillar och vad som känns bra mot kroppen. Vissa är lite "klibbigare", andra hårdare och en del har en mjukare känsla. Om du brukar glida mycket – leta efter en gummi-, jute-eller bomullsyogamatta som har lite upphöjd struktur.
  • Utseende & märke
    När du vet vad du behöver är det dags att välja vilken stil, färg och utseende du vill ha. Ska du ha din matta under en längre tid är det bättre att du investerar i en som du verkligen gillar, än den som känns okej just nu – både för din och miljöns skull!

Det viktigaste är att prova en matta innan du köper den – även om din kompis eller lärare har en favoritmatta betyder det inte att den passar just dig.

Yogamattor & props i Yogobe Store

Dags att införskaffa en ny yogamatta, eller nya props? I Yogobe Store hittar du ett stort utbud.

Lycka till!

Lästips

Yogobe

Vi skriver, kurerar, skapar och gör vårt yttersta för att inspirera och guida våra läsare och medlemmar till balans och hållbar hälsa. När du saknar kunskap eller material inom ett visst ämne, tveka inte att kontakta oss: [email protected]