Yoga for athletes - Del 1

02 October 2016 | By Monika Björn

Välkommen till en temamånad där vi kommer att fokusera på yoga för atleter - eller ”yoga för dig som tränar fler saker än just yoga”. Att kombinera träning med yoga har mängder med fördelar, du blir rörligare, får  snabbare återhämtning, förebygger skador, ökar fokus och mycket, mycket mer. Oavsett om du utövar de olika sporterna under månaden eller ej kan du självklart ta del av denna utmaning. Vi kommer vecka för vecka fokusera på olika delar av kroppen och hur yoga kan hjälpa oss att utvecklas, på flera plan. Häng på, det kommer bli en fantastisk månad! 


När jag sökte upp min första yogalärare under slutet av 90-talet var det efter ett decennium av enbart konditionsträning. Jag sprang, paddlade, cyklade vägcykel och mountainbike samt utövade spinning. Spinningen var mitt jobb och jag reste jorden runt för att introducera denna fenomenala konditionsträning i Asien, Europa, Australien och Mellanöstern. Min kondition var grym, mitt hjärta var starkt, men min rörlighet var... obefintlig.  Jag kunde riktigt känna hur min kropp längtade efter att bli mer flexibel, mindre stel och mer rörlig. Yogan blev ett sätt att återhämta sig mellan tuffa pass, långa resor och obekväma hotellsängar. Jag märkte snart att min utökade rörlighet gjorde det möjligt för mig att sitta längre stunder på cykeln och springa längre sträckor utan att få ont, bli trött, ihopsjunken eller stel.

Detta tema löper över 5 veckor, det brukar vara 4 men eftersom detta tema är så populärt finns även en bonusvecka. Varje vecka kommer vi att fördjupa oss inom en specifik träningsform. Låt mig och Team Yogobe inspirera och vägleda dig!

Månadens upplägg

Jag kommer guida dig här i bloggen och i BEYOGA365 på Facebook med inspirerande läsning, videotips på Yogobe och övningar som du kan göra utan att vara medlem hos Yogobe – ifall du fortfarande funderar på att bli medlem och vill hänga med på temat.

  • Vecka 1: Yoga för löpare (detta inlägg)
    Fokusområden för denna vecka är höft, insida-/baksida lår, bakåtböjningar.
  • Vecka 2: Yoga för Crossfitters (och andra HIT-utövare)
    Använd yoga som ett redskap för snabbare återhämtning mellan hårda pass, ökat mentalt fokus samt ett sätt att bli rörligare.
  • Vecka 3: Yoga för simmare
    Denna vecka fokuserar vi på axlar, bröstkorg, rygg och ben.
  • Vecka 4: Yoga för längdskidåkare
    Sträck ut och öppna upp i området kring axlarna, bröstet, bröstryggen samt höften.
  • Vecka 5 - Bonusvecka: Yoga för cyklister
    Ta del av mina egna erfarenheter och tips på vad du ska tänka på som cyklist. Fokus på att öppna upp bröstryggen, förbättra hållningen och öka flexibiliteten.

Över till månadens första vecka.

Vecka 1 (av 5) - Yoga för löpare

Yogan har ALLT. Nästan. För ett större och starkare hjärta samt bättre syreupptagningsförmåga krävs det någon typ av konditionsträning. Vare sig du är en ”nöjeslöpare” eller siktar på att tävla och bli snabbast, kan yoga vara ett verktyg och hjälpa dig att:

  • Sträcka ut stela muskler
  • Jämna ut obalanser mellan olika områden i kroppen
  • Öka möjligheterna till ett mer effektivt löpsteg
  • Ge dig en mer upprätt löphållning
  • Minska risken att du ”faller igenom” i höften
Lecture
5 min

Move with

Magnus Hagström berättar varför löpning för yogis och yoga för löpare är så bra!

Det härliga med yogan är att den kan utföras både innan och efter löppasset med olika effekt. Innan som en dynamisk uppvärmning och efter som ett sätt att motverka stumma ben inför nästa löppass. Under de första åren jag yogade var det på något sätt som om jag höll isär min yoga praktik och min övriga träning - mycket på grund av en inre bild om att en yogasession behövde vara 60 minuter eller mer för ”att räknas”. Vilken löjlig idé! Prova att göra några solhälsingar inför nästa löprunda och känn om det ger dig någon effekt. Antalet minuter av yoga efter löppasset kan helt och hållet styras av tillgänglig tid för dagen. 5 minuter är bättre än ingenting.

Veckans utmaning

Tutorial
30 min

Yoga with

Sekvens med fokus på höft, insida-/baksida lår och bakåtböjningar.

Praktisera 30-minuters sekvensen Yoga för löpare här ovan minst tre gånger under veckan, helst i kombination med minst en av veckans övriga rekommenderade videos nedan. Prova att genomföra klassen direkt efter ditt löppass. Du kan även välja att endast utöva delar av sekvensen om du har ont om tid. Om ditt är fokus är just löpning rekommenderas att du fortsätter utöva denna sekvens tre gånger per vecka under resten av månaden. 

Sekvensen Yoga för löpare är designad för att stretcha/förlänga hamstrings, öppna framsidan av kroppen och stretcha insida lår samt sätesmuskulaturen. 

Posta och kommentera gärna i #BEYOGA365 eller på Instagram hur det går för dig, inspirera och inspireras! Glöm inte hashtag #yogobe #beyoga365 och #yogobeoktoberutmaning

Videorekommendationer

Dessa videos passar bra för dig som löpare och kombineras gärna med sekvensen Yoga för löpare. Testa dig fram och hitta en sekvens som passar just dig. 

Yogavideos

Tutorial
20 min

Yoga with

Fokus på andning, rörlighet, core & balans med Johanna Andersson & Camilla Oldberg.

Tutorial
30 min

Yoga with

Open hips and hamstrings with Sarah Platt-Finger.

Tutorial
20 min

Yoga with

Ta lite extra hand om och släpp spänningar i fötter och vader med Milla Floryd.

Tutorial
30 min

Yoga with

Global yoga yin för löpare - våga släppa taget och öppna upp med Johanna Andersson.

Träningsvideos - rörlighet & styrkeövningar

Workshop
5 min

Move with

Löpteknik för att hitta fall och studs i kroppen, Magnus Hagström.

Workshop
5 min

Move with

Styrkeövning där vi hittar viktig knästabilitet med Magnus Hagström.

Workshop
5 min

Move with

Teknik för att mjuka upp och träna baksida lår samt öka rörligheten med Seth Ronland.

Workshop
5 min

Move with

Teknik för att mjuka upp och träna framsida höft med Seth Ronland.

12 veckor till milen - löparprogram online

Är du ny till löpning, har haft ett längre uppehåll eller bara vill bygga upp din kropp och löpning från grunden finns här på Yogobe nu ett 12 veckorsprogram där Magnus Hagström guidar dig till att sakta öka upp distansen för att slutligen kunna springa 1 mil. Du får bland annat styrkeövningar som ger en förbättrad löpteknik, samt även förebygger skador. Ta del av programmet här! 

Länktips:

Via BEYOGA365 önskar Yogobe vägleda, inspirera och motivera oss alla till regelbunden yoga och träning på mattan, yoga som förhållningssätt i vardagen och hållbar hälsa. Varje månad genom årets 365 dagar bjuder BEYOGA365 på ett nytt tema (läs mer om dem här) under vägledning av olika experter som du kan följa efter egen förmåga. Just denna temamånad är det Emma Öberg som tillsammans med sina vänner på Yogobe guidar dig med videos, inspirerande läsning och peppar dig här i bloggen samt i våra communityn på Facebook: BEYOGA365 och YOGAMOM365.

 

Monika Björn

Monika har jobbat i träningsbranschen både nationellt och internationellt i snart 20 år – som instruktör, entreprenör, konceptutvecklare, motivatör, utbildare, inspiratör, coach, mentor och personlig tränare.

Read more